The Real Problem With Today's Teenagers (And Why Most Parents Just Do not Get It!)

En adress som gjordes av Rev. David B. Smith (aka "Fighting" Father Dave) vid Sydney Town Hall, 21 februari 2003. Dave tog upp elever, föräldrar och lärare vid Fort Street High School talesdag .

"Inspirationen av en ädel sak som involverar mänskliga intressen bred och långt gör det möjligt för män att göra saker som inte drömde sig själva kunna förut och vilka de inte kunde ensamma. Att vara en del av en personlighet som når vi vet inte var, i utrymme och tid, förhöjer hjärtat till själens gräns, och bygger ut den högsta karaktären. "(Joshua Lawrence Chamberlain, 3 oktober 1889)

Vem var Joshua Lawrence Chamberlain jag kanske frågar. Nej, inte den enstaka brittiska premiärministern. Det var en annan Chamberlain. JL Chamberlain var general i amerikanska inbördeskriget, som tänkte på norr. Varför nämna honom idag? Det kommer att förbli en hemlighet i detta skede.

Jag heter dave Jag fungerar generellt under personen i "Father Dave". Det är för att jag är präst – en anglikansk präst. Förutom att vara präst är jag också en boxare och allsidig kampsportmästare. Jag är också en ungdomsarbetare & # 39; av sorter.

På vissa ställen i världen skulle jag få en enorm respekt eftersom jag är präst. I denna gemenskap finner jag att jag får mer respekt som jag förtjänar på grund av mitt rykte för att anställa människor. Jag tror personligen att den enda rollen i den listan som verkligen kräver respekt är den som är "ungdomsarbetare & # 39;

Att arbeta med ungdomar är svårt. Jag brukade vara en ung person. Jag var en svår ung person att arbeta med. Jag var en svår student i skolan. Jag fortsatte att vara en argumenterande universitetsstudent och sedan en besvärlig seminariestudent. Jag har lämnat mig en hel rad akademiska institutioner som har varit något glad att se baksidan av mig.

Nu har jag jobbat med svåra och svåra ungdomar i Dulwich Hill de senaste tolv åren (vilket kan vara Guds sätt att betala tillbaka mig). Några av de unga jag har arbetat med har verkligen fått sina liv tillsammans och gått vidare till större och bättre saker. Något av dem har dött – främst från överdoser men också från bilolyckor (ofta i stulna bilar) och från självmord. Andra jag arbetar fortfarande med. De är bara inte så unga som de brukade vara.

Människor frågar mig hela tiden "Dave, vad tycker du är det största problemet för ungdomar idag" # 39 ;. De flesta tror att jag ska svara på droger & # 39 ;.

Jag anser inte att droger är det största problemet som unga människor står inför idag. Det är inte för att jag inte tror att droger är ett stort problem. Jag har arbetat med många narkotikamissbrukare under åren. Jag har blivit rånad och manipulerad av dem, och jag har sett många av dem. Trots det anser jag inte att droger är det största problemet som plågar våra unga människor.

Vissa tror att "våld & # 39; är det största problemet för ungdomar, och jag är medveten om att för ungdomar (i synnerhet) problem med våld fortfarande kan vara ett stort problem. Våldet är inte så stort ett problem i mitt område som det var för fem år sedan, men vi klarade fortfarande att avsluta en av våra senaste blåljusdiskon med en all-in-slagsmål på gatorna. Problem med våld lever och väl i Dulwich Hill. Ändå anser jag inte våld för det stora problemet som ungdomar står inför.

Vissa tror att det saknar sysselsättningsmöjligheter som huvudfrågan. Andra skulle tala om familjeuppdelning eller problem med fördomar – alla verkliga problem. Personligen tror jag dock att det största problemet för våra unga idag är något lite mindre konkret. Personligen tycker jag att det största problemet jag ser hos våra unga människor är att de flesta av dem inte känner sig som en del av allt som är större än dem själva.

De flesta unga jag möter har tragiska små horisonter, väldigt liten ambition, och lever därför i mycket små världar. När jag frågar tonåringar om vad de verkligen skulle vilja göra med sina liv om de skulle kunna göra någonting alls, talar de flesta för att få något, oavsett om det är något häst eller bil eller en tjej eller bara " mycket pengar ".

Ingen jag talar med säger "Om jag kunde göra någonting som jag ville att jag skulle hitta ett botemedel mot cancer & # 39; eller "Jag förhandlar fram en fredsavtal i Mellanöstern". Och detta återspeglar, tror jag, det faktum att de flesta unga jag känner till har väldigt smala horisonter. Faktum är att de flesta unga personer jag känner verkar leva i världar som inte är mycket större än dem själva.

Gå tillbaka ett par generationer och de flesta europeiska australierna var redo att lägga ner sina liv för kung och land. Du skulle inte hitta många unga människor idag villiga att offra sig för drottning och land. Du kommer inte hitta många unga människor som har någon verklig känsla av lojalitet mot drottningen eller till landet. Om du faktiskt frågar de flesta unga vad det betyder att vara australier, får du i allmänhet inte ett svar som innehåller några idéer.

Det finns naturligtvis positiva och negativa effekter i denna ekvation. Stark patriotism går ofta hand i hand med starka fördomar mot människor av andra nationaliteter. Och vår australiensiska cynism mot våra styrande organ innebär åtminstone att vi inte lätt luras av politisk propaganda. Men nackdelen med vår förlust av nationell identitet & # 39; innebär att vi har blivit tillbaka på oss själva och hos våra kamrater för att finna någon känsla av personlig identitet.

Nu om du följer mig här alls kanske du kanske tänker "Ja, Dave tycker det eftersom han arbetar med en grupp som inte har någon bra missbrukare. Helvete, jag vet inte vad som hände med honom sedan han lämnade Fort Street, men den där killen har varit på en enkelriktad nedåtgående mobil resa. Härifrån har vi verkligen det hela tillsammans. & # 39; Ja? Jag vet inte.

En av de mest deprimerande grupperna av unga som jag har träffat de senaste åren har varit hos min äldsta dotters skola. Hon deltar i en annan regeringsledande selektiv gymnasium. Jag kommer inte att säga vilken som helst. INTE DEN HÄR! När hon näve började skolan där frågade de hela sin klass "vad ville de vara när de slutade skolan?", Och nästan alla andra där, förutom henne, sa "en advokat & # 39; 39 ;.

Nu har jag kanske skadats under årens lopp med den intensiva tiden jag har spenderat i tillfälliga domstolar och i fängelsessystemet, men det verkar som om vi verkligen handlar om bygga en bättre Australien, det sista vi behöver är mer advokater!

Nu vet jag att jag inte skulle vara svartvitt om detta, men min dotter gick och frågade hennes kamrater varför vill du vara advokat? & # 39; Några av dem svarade & # 39; eftersom min pappa är en advokat & # 39; eller något sådant, men MEST av dem sa att det berodde på att en advokat var ett bra jobb, som de menar vad ….? Ett jobb som kan hjälpa många människor? NEJ! När folk säger ett bra jobb & # 39; de menar ett jobb som gör mycket pengar.

Det fanns en tid när vi brukade tala om "ungdoms idealism". Vad hände det med? När blev ungdommelig idealism ersatt av detta? Jag vill tjäna mycket pengar & # 39; mentalitet? Varför vill folk som borde veta bättre vill tjäna mycket pengar & # 39 ;? Är det för att du tror att du behöver mycket pengar för att överleva? Du gör inte! Är det för att du tror att om jag har mycket pengar kommer jag att vara väldigt viktig och folk kommer se upp till mig? & # 39; SKAFFA ETT LIV!

Vänner, jag tror inte att det finns någon större tragedi i denna gemenskap än en välutbildad intelligent ung person som har alla de gåvor och förmågor som krävs för att verkligen göra skillnad i det här samhället, men vem har ingen aning om var man ska styra dessa gåvor och förmågor. Det är som att ha ett kraftfullt laddat vapen och inte bryr sig vart det siktar när det går ut.

Det här är tragedin: att de flesta av våra unga människor, jag är rädd, narkotikamissbrukare och inte narkotikamissbrukare, välutbildade såväl som mindre välutbildade, vinnare och förlorare, lever ett liv där mitt liv är i princip om mig & # 39 ;. Det är en tragedi.

En av mina goda vänner är en kille som heter Mordechai Vanunu, som fortfarande är i fängelse i Israel för att berätta världen för alla de atomvapen som hans land har lagrat. Morde har varit i fängelse där nu i 17 år. Det värsta med hans fängelsestid var dock att han tillbringade de första 11 och ett halvt åren i ensam förlossning, vilket är en av de mest torturösa formerna för mänsklig bestraffning – som lever i en värld bebodd av en!

Jag ser en liknande tragedi som äger rum i så många av våra ungdomars liv som egentligen inte har några förhoppningar, drömmar eller strävanden i detta liv som går bortom sig själva. Vilket litet liv att leva! Det är som att försöka att försköna tapeten i din egen cellcell!

Det är den här förlusten av idealism som jag ser som den största svåra som plågar våra unga idag, och mitt svar på den här situationen är att lära dessa ungdomar att slåss, vilket kanske inte verkar som den mest uppenbara lösningen på dilemmaet mot alla.

Relevansen av att slåss mot en persons värdesystem kanske inte är direkt uppenbart för alla, men jag tror seriöst på att pugilism och idealism är invecklad. Grunden är att jag vet att det hela fungerar.

Jag vet att jag hade en nästan 100% framgångsrik takt när det gäller att ta in killar som har allvarliga narkotikaproblem eller våldsproblem, att när jag tar dem till sidan av ringen för en allvarlig kamp, har inte längre problem med droger eller våld eller något av dessa saker, men har faktiskt utvecklat en verklig känsla av vem de är och vad de handlar om.

Jag vet att det fungerar. Jag är inte säker på att jag förstår fullständigt varför det fungerar, men jag noterar att om du går tillbaka till Platons republik, till de gamla grekarnas visdom, kommer du att finna att Sokrates tilldelar en mycket hög plats till värdet av "teman", som vi översätter som & # 39; aggression "eller" stridsanda ".

Enligt Sokrates är inget enskilt och inget samhälle komplett utan ordentligt utvecklade teman & # 39 ;. Individer och samhällen behöver veta hur man kämpar om de kommer att känna till riktig harmoni och riktig rättvisa.

Den andra myndigheten som jag skulle vädja till idag är Joshua Lawrence Chamberlain:

"Medvetandet att höra, vitalt, till något bortom individualitet … förhöjer hjärtat till gränsen för själens ideal och bygger upp den högsta karaktären."

Chamberlain skriver detta ur sin erfarenhet i amerikanska inbördeskriget – en av de mest hemska krig i historien.

Chamberlain var ironiskt nog en samtida och en kollega av William Tecumseh Sherman som myntade frasen krig är helvetet & # 39; och jag tror inte att Chamberlain skulle ha nödvändigtvis hållit med Sherman. Men Chamberlain fann också att krig för all sin fasan hade en mycket positiv bieffekt – det gav människor en känsla av att relatera till något som var större än dem själva och så det kunde få fram det bästa hos människor.

Självklart är Chamberlain inte den enda personen som sett detta. Mina gamla dör i kyrkan brukade säga det hela tiden. "Vad dessa unga behöver, är ett bra krig" de brukade säga. Nu var de inte dumma, och de visste lika bra som alla andra att det sista vi verkligen behöver är ett bra krig, men deras poäng var att de tyckte att ungdomar behövde lite erfarenhet som de hade haft i deras ungdomar, där de var tvungna att arbeta tillsammans med ett brett spektrum av människor över hela samhället och att offra tillsammans när de begick sig till en sak som var något långt större än någon av dem som individer.

Kampen har fungerat för mig (och det kostar mindre runt om än att starta ett krig). Kanske kommer det att fungera för dig också. Ta reda på! Kom ner och rör handskar med mig. Gör några rundor. Se hur erfarenheten påverkar dig. (bara kom inte alla på en gång)

Kanske kämpar är inte din sak. Det är ok. Hitta ett annat sätt att komma i kontakt med dina idéer och värderingar. Tillbringa mer tid i kyrkan. Håll dig uppe på ett berg själv i ett par månader och bara tänka och be om det. Det fungerar för vissa människor. Var bara inte nöjd med ett liv som inte har någon större horisont än din egen rikedom och självbetydelse.

Vi lever i ett extra samhälle under en exceptionell period i mänsklig historia. Tänk på det. På hur många andra punkter i historien, och på hur många andra platser i världen, har någon grupp människor någonsin haft valfrihet om framtiden som vi har idag.

Tänk på det. Resten av ditt liv ligger framför dig och du kan verkligen välja att göra med det, precis vad som helst du vill! Dina alternativ begränsas verkligen av din fantasi och din genetiska potential. På hur många gånger och platser i mänsklig historia har det varit sant?

Om du föddes några generationer tillbaka i en by skulle du inte ha haft dessa typer av val. Din pappa var byn Smithy, så det var vad du skulle vara. Om du föddes på en gård skulle du förmodligen stanna kvar på den gården tills du dog. Om du var en tonårsflicka hade du förmodligen redan ett par barn nu och din väg var helt klar.

Vi är i motsatta änden av spektret nu. Om du bestämmer dig för att spendera resten av ditt liv helt ägnat åt att spela din gitarr kan du göra det. Du kan bli en stor rockstjärna, men även om du inte kommer du inte svälta. Regeringssäkerhetsnätet stöder dig fortfarande i slutet så att du kan fortsätta att göra annat än gitarrspel om det är vad du verkligen vill ha.

Om du bestämmer dig för att ägna resten av ditt liv till vetenskaplig forskning kan du göra det. Om det är din vision och du är bestämd, kommer ingen att stoppa dig från att ge ditt liv till det.

Om du vill ägna ditt liv till att mata de hungriga och läka de sjuka kan du göra det, eller om du bara vill sitta på din bum hela dagen kan du också göra det! Valet är ditt.

Men det här är vårt dilemma. Aldrig tidigare i mänsklighetens historia har vi haft en så underbar mängd olika val inför oss, och aldrig förrän är jag rädd, vi har så lite idé om vad vi ska välja.

En sista illustration från en fred mars: Jag litar på att många av er gjorde det till den senaste fredskampen, och bra på dig. Låt mig nämna ett skylt som jag hörde om en marsch. Jag såg det inte men fick höra om det. Det sa "ingenting är värt att dö för". Jag trodde att det här var väldigt smart först, men då hände det mig om ingenting är värt att dö för, är det något som är värt att leva för?

Vänner, jag tror att det finns saker som är värda att leva och att dö för. Ta reda på vad de är och leva dem! Lev ditt liv fullt ut. Bekämpa den goda kampen. Behålla tron. Och Guds allsmäktiges välsignelse – Fadern, Sonen och den Helige Ande – vara bland er och stanna alltid med er. amen!